16 oktober 2024 - Persbericht

Maastricht: snel maatwerk voor internationale studenten grensregio

Het stadsbestuur van Maastricht dringt aan op snel maatwerk voor internationale studenten in de grensregio. Maastricht wil, samen met de Universiteit Maastricht, provincie Limburg en Zuyd Hogeschool op korte termijn in overleg met onderwijsminister Bruins. “Onze internationale onderwijsinstellingen moeten de sociaaleconomische motor blijven die ze nu zijn, anders zijn alle woorden van Den Haag over het belang van regio’s niets waard”, zegt Maastrichts burgemeester Wim Hillenaar, mede namens de burgemeesters in Heerlen, Sittard-Geleen en Venlo

Hillenaar reageert hiermee op de Kamerbrief die minister Bruins deze week naar de Tweede Kamer stuurde waarin hij aanstuurt op het terugdringen van het aantal internationale studenten en het strikt vasthouden aan -of terugkeren naar- het Nederlands als voertaal. Hillenaar: “De minister biedt echter ook ruimte in zijn brief. Hij heeft er oog voor dat het aantrekken van internationaal talent nodig is. Dat is precies wat we in Limburg willen: internationals aantrekken en vasthouden. Maar dan is een passende opleiding wat ons betreft wel een basisvoorwaarde, zeker in een grensregio.” 

Levensbelang

Overheden, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven in Limburg lobbyen al lang voor maatwerk op het gebied van internationaal onderwijs. Recent onderzoek in opdracht van de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool laat zien als alle bacheloropleidingen bij de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool in de Nederlandse taal moeten plaatsvinden, 4.500 banen verdwijnen en de Limburgse economie te maken krijgt met een daling van 1 miljard euro tijdens deze kabinetsperiode. 

Hillenaar: “Dat toont aan dat internationaal onderwijs hier van levensbelang is. Verregaande maatregelen raken dus ook bijvoorbeeld lokale ondernemers en alle Limburgers die dankzij UM en Zuyd, direct of indirect, werk hebben.”  Samen met de provincie, UM en Zuyd wil het Maastrichtse stadsbestuur snel in overleg met minister Bruins. “We blijven strijden, maar we blijven ook positief: we zien mogelijkheden in de brief van de minister. Het is in ieders belang dat daar snel duidelijkheid over komt, en dat Den Haag Limburg de kansen biedt die we hier zo hard nodig hebben.”