Woo verzoek indienen

Hebt u speciale informatie nodig? Dan kunt u een informatieverzoek of een Woo-verzoek indienen. Wat het verschil is tussen beide verzoeken leest u hier.

Woo verzoek

U heeft het recht om bestuurlijke informatie op te vragen, bijvoorbeeld beleidsinformatie. U kunt dus bij de gemeente Maastricht een Woo verzoek indienen over een bestuurlijke aangelegenheid die is vastgelegd in een document of andere gegevensdrager.

U doet een Woo-verzoek als u:

  • informatie wil die gaat over de (uitvoering van een) publieke taak van de gemeente
  • informatie wil over een organisatie die valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente
  • informatie wil die in een document vastligt.

Specificeer uw Woo verzoek

Iedereen kan een Woo-verzoek indienen zonder belang aan te tonen. Uw verzoek om informatie moet wel voldoende specifiek te zijn. Geef daarom zo precies mogelijk aan waarover u informatie/documenten wenst te ontvangen. Dan kunnen we sneller met uw verzoek aan de slag. Mocht uw verzoek alsnog niet voldoende specifiek zijn, dan geeft de gemeente Maastricht u binnen twee weken na ontvangst van uw verzoek u een termijn waarbinnen u uw verzoek (in overleg) concreter dient te maken. 

Hoe een Woo verzoek in te dienen

Een verzoek kan mondeling, schriftelijk per post of via afgifte van het hiernaast aangewezen elektronische formulier worden ingediend. Een verzoek dat niet via een van deze kanalen is binnengekomen voldoet niet aan de voorwaarden en komt niet voor behandeling in aanmerking. Mocht u voor een ander (onjuist) kanaal hebben gekozen (bijvoorbeeld een verzoek gestuurd via een persoonlijk e-mailadres) dan krijgt u, voor zover het verzoek ons heeft bereikt en wij op de hoogte zijn, wel van ons de mogelijkheid om dit te herstellen. Dit betekent dat u alsnog een verzoek kunt indienen door gebruik te maken van bovenstaande indieningsmogelijkheden.

Informatieverzoek

Een informatieverzoek is geen verzoek om documenten rond een publieke taak, maar een informatieve vraag. U heeft niet de intentie om informatie voor iedereen openbaar te maken. We sturen dan deze documenten of antwoorden op uw vragen direct naar u toe. U hebt deze informatie bijvoorbeeld nodig om een klacht in te dienen of om  bezwaar te maken. De informatie die we u sturen maken we niet openbaar. Wanneer u een informatieverzoek wilt doen, stuur dan een e-mail naar post [at] maastricht.nl (post[at]maastricht[dot]nl) of naar woo-coordinator [at] maastricht.nl (woo-coordinator[at]maastricht[dot]nl)

AVG verzoek

Als u wilt weten welke persoonlijke gegevens de gemeente van u heeft, dan kunt u een verzoek doen op basis van de wet Algemene verordening gegevens bescherming (AVG) of de Wet Politiegegevens (Wpg). U kunt bijvoorbeeld uw dossier inzien, laten wijzigen, verwijderen enzovoort. Lees hier hoe het werkt en wat uw rechten zijn rondom privacy. Hoe u een AVG verzoek kunt doen, leest u hier.

Meer weten

U vindt alle informatie over de Wet open overheid op deze pagina. Heeft u een vraag over het indienen van een Woo verzoek neem dan contact op via: woo-coordinator [at] maastricht.nl (woo-coordinator[at]maastricht[dot]nl) 

  • Voor het in behandeling nemen van uw Woo-verzoek worden geen kosten berekend.

    Wél betaalt u de kosten van een kopie of een samenvatting van een document (€ 0,05 per a4).

  • Voor een Woo-verzoek geldt een beslistermijn van 4 weken. Indien uw Woo-verzoek ziet op milieu-informatie dan geldt een beslistermijn van 2 weken. De beslistermijn kan met ten hoogste twee weken worden verdaagd als de omvang of de gecompliceerdheid van de gevraagde informatie dat rechtvaardigen.

  • Binnen 6 weken kunt u bezwaar maken tegen de beslissing op uw verzoek. Als u het niet eens bent met de beslissing op uw bezwaarschrift dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Heeft u een spoedeisend belang dan kunt u ook een voorlopige uitspraak (voorziening) aanvragen bij de rechtbank. In het Woo besluit staat hoe u bezwaar of beroep kan aantekenen.