Carnaval 2025 in Maastricht: samen vieren! Veilig en gezellig
Geen feest in Maastricht is zo bruisend en uitgebreid als carnaval – of de Mestreechter Vastelaovend, zoals wij het noemen. Het is het grootste volksfeest van de stad, waarbij de vastelaovendsvierders 3, soms zelfs 5 dagen lang genieten. De trots van onze Vastelaovend is het straatcarnaval. Om het feest veilig en gezellig te houden voor iedereen, neemt de gemeente Maastricht, net als vorige jaren, een aantal maatregelen.
Belangrijke informatie tijdens carnaval
Sommige straten kunnen zó vol raken dat het op de drukste momenten gevaarlijk wordt. Daarom is de Platielstraat van zondag tot en met dinsdag alleen bereikbaar vanaf het Vrijthof. Je kunt er niet langer doorheen vanaf het Sint Amorsplein. Dit eenrichtingsverkeer helpt tegen opstoppingen. Het zorgt er ook voor dat hulpdiensten zoals de brandweer, politie en ambulance er beter door kunnen. Ledschermen en beveiligers op straat zorgen ervoor dat vierders en voorbijgangers rekening houden met de maatregel.
We vragen iedereen om zich hieraan te houden. Kies bij te veel drukte een andere route of plek. Zo zorgen we er samen voor dat Vastelaovend een open feest blijft. Als het te gevaarlijk wordt door drukte, zouden we er misschien voor moeten kiezen om plekken af te sluiten of hekken te plaatsen. Dat wil niemand.
Vanaf vrijdag 28 februari 2025 vind je op ThuisinMaastricht.nl een interactieve kaart. Op dit kaartje kun je live zien waar het op dat moment druk is. En vind je het zelf ergens te vol? Geef dat dan aan op deze kaart.
Gebruik de kaart (vanaf 28 februari)
Bereikbaarheid en tijdelijke afsluiting straten voor auto's
Afsluitingen
In verschillende straten in de binnenstad zetten we barriers neer. Dat zijn tijdelijke wegafsluitingen voor het autoverkeer. Die moeten ervoor zorgen dat er bijna geen auto’s in de binnenstad zijn tijdens de carnavalsdagen. Zo willen we de drukte zoveel mogelijk in goede banen leiden. Dat doen we om ervoor te zorgen dat iedereen zo veilig mogelijk kan genieten van carnaval.
De straten worden gesloten op zondag, maandag en dinsdag tussen 15.00 uur ’s middags en 3.00 uur ’s nachts. Of eerder als dat nodig is door de drukte. Ook op vrijdag kunnen de straten al afgesloten zijn. Dat hangt af van het aantal mensen dat die dag de stad ingaat. Voor hulpdiensten en in noodgevallen kunnen de afzettingen worden opengemaakt.
Parkeren en openbaar vervoer
Wanneer zijn de optochten? Zijn de winkels open? Waar parkeer je het beste je fiets of auto? Waar stoppen de borrelbussen? Je leest het allemaal bij Maastricht Bereikbaar.
Bekijk de website van Maastricht Bereikbaar
Verplichte hardcups: duurzaam en uniek
Vanaf dit jaar zijn hardcups verplicht bij de Maastrichtse horeca. De horecaondernemers bieden een eigen beker aan van hard plastic en met kunstzinnige opdruk. Voor de beker betaal je 1 euro. Je kunt deze dan blijven gebruiken. Klaar met vieren? Neem hem mee naar huis: daar kun je hem zelf nog gebruiken of bewaren als souvenirtje van carnaval 2025.
Kartrekkers
Bij het straatcarnaval in Maastricht horen kartrekkers: mensen die met een kar of wagen carnaval komen vieren in de stad. De karren brengen veel gezelligheid, maar nemen veel ruimte in in de binnenstad waar het al erg druk is. Ze zorgen soms ook voor veel of hard geluid. Daarom maken we afspraken met kartrekkers. Bij grote karren geven we aan waar een kar kan staan. Zo proberen we de karren te spreiden over de stad.
Alle karren met een geluidsinstallatie moeten zich aanmelden bij de gemeente. Ook karren zonder geluidsinstallatie die tussen de 4 meter en 15 vierkante meter groot zijn moeten zich aanmelden. Karren groter dan 15 vierkante meter mogen de stad niet in, met uitzondering van de optocht.
In de aanmelding moeten kartrekkers met een kar tussen 4 en 15 vierkante meter aangeven waar ze graag willen staan. Ook vragen we kartrekkers om contactmogelijkheden voor als er onverwachte noodsituaties zijn.
Inschrijftermijn gesloten en locaties toegewezen
Voor bijna alle grotere carnavalskarren die zich hebben gemeld bij de gemeente is een locatie gevonden waar zij mogen staan tijdens de vastelaovend. De inschrijftermijn voor karren is bovendien gesloten. Elke gemelde kar krijgt binnen een paar dagen bericht over wat kan en mag. Karren tussen de 4 en 15 vierkante meter krijgen een plek toegewezen. Het grootste deel kreeg de locatie toegewezen die als voorkeur was opgegeven. Bij de Muziekgieterij komen 4 technokarren, waarvan 2 buiten en 2 binnen.
Daarnaast hebben zich ongeveer 30 karren gemeld die kleiner zijn dan 4 vierkante meter, maar wel eigen muziek meenemen op hun kar. Zij voldoen aan de voorschriften en krijgen dan ook het vignet ‘propel kaar’.
Kartrekkers kunnen het vignet gooj kaar (goede kar) ophalen bij de publieksbalie van Mosae Forum 10.
Verboden straten voor karren
Een gedeelte van de binnenstad is verboden voor karren omdat het daar te druk wordt. Je ziet ze op de plattegrond hieronder.

-
- Vrijthof-Oost
- Platielstraat
- Sint Amorsplein
- Achter het Vleeshuis
- Leliestraat
- Sporenstraat
- Vijfharingenstraat
- Heggenstraat
- Minckelersstraat
- Wolfstraat
- Kersenmarkt
- Havenstraat
- Plankstraat
- Stokstraat
- Koestraat
- Cortenstraat
- Kattenstraat
- Stenenbrug
- Pleintje Sint Pieterstraat/Stenenbrug
- Mosae Forum
Geluid
We hebben afspraken gemaakt met de horecaondernemers over geluid. Gerichte geluidsboxen moeten zorgen voor minder geluidsoverlast. Er komen strengere controles over de regels over geluid. Het is belangrijk dat iedereen zich aan de afspraken houdt, zodat carnaval voor iedereen leuk blijft.
Toiletten, taxi’s en fietsen
We regelen een paar extra dingen voor carnaval in 2025:
- Openbare toiletten op het Vrijthof zijn voor een deel aangesloten op het riool en komen op een betere plek.
- Er komt een extra standplaats voor taxi’s aan de Maasboulevard en de Sint Maartenslaan.
- Fout geparkeerde fietsen halen we vóór carnaval weg om vluchtwegen vrij te houden.
Gemeente gesloten
Tijdens de carnavalsdagen is de gemeente Maastricht gesloten. Op 28 februari 2025 vanaf 15.00 uur is het GemeenteLoket gesloten, en op maandag 3 en dinsdag 4 maart 2025 ook.
Afval tijdens carnaval
Huishoudelijk afval
Met carnaval wordt er in heel Maastricht geen afval opgehaald. Kijk in de MilieuApp of afvalkalender wanneer het afval wel wordt opgehaald.
Bedrijfsafval
Zet uw bedrijfsafval aan de weg op de dag dat uw inzamelaar het komt ophalen. Let op: deze dagen kunnen met carnaval anders zijn. Zet uw afval niet te vroeg buiten: zo blijft de binnenstad netjes.
De geschiedenis van carnaval
Carnaval in Maastricht begon waarschijnlijk in de vroege middeleeuwen. In 1839 werd het voor het eerst georganiseerd gevierd door rijke mensen van de stad, dankzij de oprichting van Sociëteit Momus. Buiten deze georganiseerde feesten was er al het carnaval van het volk op straat en in de cafés.
Deze 2 manieren van vieren kwamen samen na de Tweede Wereldoorlog. Dit kwam vooral door de oprichting van De Tempeleers, carnavalsvereniging van Maastricht. De Tempeleers gingen verder met de tradities van de Sociëteit Momus, maar gaven er een eigen draai aan. Ze organiseerden activiteiten voor arm en rijk, jong en oud. Zo werd de Mestreechter Vastelaovend een groot feest voor iedereen.
Nu is carnaval een belangrijk deel van de Maastrichtse (volks)cultuur. Iedereen viert het op zijn manier – georganiseerd of ongeorganiseerd – maar vaak wel volgens tradities die al eeuwen bestaan. Meer weten over die tradities? Bekijk de website van De Tempeleers of de carnavalspagina van Bezoek Maastricht.