Inschrijven expat
Verhuist u als expat vanuit het buitenland naar Maastricht voor meer dan 4 maanden? Dan moet u zich binnen 5 dagen na aankomst laten inschrijven bij de gemeente. Check hier hoe dat werkt. Dan krijgt u uw burgerservicenummer het snelst.
Voorwaarden voor inschrijven expats
U komt langer dan 4 maanden in Nederland wonen en werken. Wij kunnen u dan als expat inschrijven als:
- uw werkgever een 'erkende referent' is. De erkenning door de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) betekent dat uw werkgever een verblijfsvergunning voor u mag aanvragen.
- u een verblijfsvergunning heeft met een van onderstaande verblijfsdoelen.
Verblijfsdoelen
- kennismigrant
- arbeidsmigrant van buiten de EU aan wie een tewerkstellingsvergunning is verleend
- onderzoeker volgens richtlijn (EU)2016/801
- 'zoekjaar'student
- international startup
- zelfstandig ondernemer
- Intra Corporate Transferee 2014/66/EU
Meeverhuizende partner en kinderen
Als we u kunnen inschrijven als expat, mogen we ook uw meeverhuizende partner en / of kinderen inschrijven als expat. Vul voor elk gezinslid een apart formulier in.
Afspraak bij het GemeenteLoket: identiteitscontrole
Na ontvangst van uw online inschrijving, krijgt u een e-mail bevestiging van uw afspraak bij het GemeenteLoket voor u zelf en uw eventuele meeverhuizende partner en/of kind(eren). Neem een geldig identiteitsbewijs en de overige vereiste documenten mee naar de afspraak. Zie uitklapmenu 'Meenemen naar het GemeenteLoket' onderaan deze pagina.
Vertalen documenten
Als de gevraagde documenten niet zijn opgesteld in het Nederlands, Engels, Duits of Frans, dan moet u ze laten vertalen door een beëdigd vertaler in Nederland. Officiële documenten uit het buitenland moeten zo mogelijk voor gebruik in Nederland zijn gelegaliseerd of voorzien van een apostille (stempel).
Meer informatie over het gebruik van buitenlandse documenten in Nederland vindt u op de website Nederland Wereldwijd.
-
Voor een snelle en correcte verwerking van uw online inschrijving hebben wij tijdens uw afspraak bij het GemeenteLoket ook nog onderstaande documenten nodig.
- een kopie van uw geldige paspoort(en) of identiteitskaart(en)
- een bewijs dat u woonruimte heeft
Bijvoorbeeld een huur- of koopcontract (geprint en door beide partijen ondertekend) of (als u bij iemand gaan inwonen) een schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner mét een kopie van het paspoort of de identiteitskaart van deze hoofdbewoner - uw geboorteakte als u niet geboren bent in Nederland
- een bewijs van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat u rechtmatig verblijf in Nederland heeft / u in Nederland mag verblijven als u niet de nationaliteit heeft van een van de landen van de Europese Unie (EU)
een verhuisbericht (bewijs van uitschrijving) als u uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba komt
Als onderstaande gebeurtenissen tijdens uw verblijf in het buitenland plaatsvonden.
- een huwelijk: de huwelijksakte
- een echtscheiding: de echtscheidingsakte
- het overlijden van een partner: de overlijdensakte
- de geboorte van uw kinderen: de geboorteakte en/of erkenningsakte
-
U verhuist vanuit het buitenland naar Maastricht. Om tijdelijk in Nederland te werken als expat.
Dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. U krijgt het als u zich inschrijft bij de gemeente. Het burgerservicenummer is uw eigen persoonsnummer voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg of belastingen. Een burgerservicenummer is ook nodig als u:
- een ziektekostenverzekering wil afsluiten
- een Nederlandse bankrekening wil openen
- toegang wilt tot allerlei overheidsdiensten
-
Er zijn geen kosten verbonden aan de inschrijving.